Solit či nesolit otázka přítomnost soli skrytá přítomnost v rychlém občerstvení a hotových jídlech, přiměla celé populace k přesoleným jídlům a přispěla k rostoucí epidemii ischemické choroby srdeční.
Sůl, respektive chlorid sodný, který obsahuje, je však ve skutečnosti základní živinou. A protože si ho naše tělo neumí vyrobit, je důležité, abychom konzumovali bezpečné množství sodíku prostřednictvím zdravé stravy.
Proč je to dobré
Sůl je zásadní pro dobré zdraví. Bez ní bychom doslova nemohli fungovat. Pomáhá regulovat rovnováhu tekutin v našem těle a také kontrolovat krevní tlak. Je také nezbytný pro funkci nervů, mozku, buněk, svalů a krve.
Kromě toho je sodík spolu s draslíkem, vápníkem, hořčíkem a fosfátem důležitým elektrolytem nacházejícím se v těle. (Elektrolyty jsou minerály rozpuštěné v tělesných tekutinách, které vytvářejí elektricky nabité ionty. Vaše tělo potřebuje jejich rovnováhu, aby fungovalo).
A konečně, sůl je chuťový hrdina, který kuchaři milují díky svým vlastnostem zvýrazňujícím chuť. Sůl má větší vliv na chuť než jakákoli jiná složka. Zjemňuje hořkost, krotí sladkost a zvýrazní chuť téměř jakéhokoli jídla.

Proč je to špatné
Příliš mnoho soli vede k nejrůznějším špatným zdravotním situacím. Nadbytek sodíku zvyšuje krevní tlak, protože zadržuje přebytečnou tekutinu v těle a to zase vytváří další zátěž pro srdce.
Vedlejšími účinky jsou zvýšené riziko mrtvice, srdečního selhání, osteoporózy, rakoviny žaludku a onemocnění ledvin. Nadbytek sodíku je obrovským problémem veřejného zdraví.
Verdikt?
Odborníci nedoporučují více než 6 g (nebo čajovou lžičku) soli denně a méně pro mladší děti. Potíž je v tom, že moderní život může být neúprosný a nejlepší úmysly domácích jídel jsou často nahrazovány narychlo nakoupenými hotovými jídly, nabitými skrytou solí.
(Asi 75 % soli, kterou konzumujeme, pochází z polotovarů). Navíc náš sklon k rychlé svačině soleným ořechům, lupínkům a uzeninám tento problém jen zhoršuje. Řešení? Vraťte se k základům zdravého stravování:

- Nekupujte hotová jídla. Zapojte rodinu a naplánujte si jednoduchá a snadno uvařitelná jídla doma. Pokud si jídlo při podávání automaticky solíte, zkuste odolat. Nejprve ochutnejte a podle toho a střídmě okořeňte.
- Jezte více potravin bohatých na draslík. Potraviny obsahující draslík, jako jsou banány, pomeranče, vařený špenát a houby, mohou negovat účinky nadměrné konzumace soli. Toto ovoce a zelenina jsou nejen skvělé pro kontrolu sodíku, ale jsou důležité pro udržení dobrého zdraví střev.
- Promluvte si se svým lékařem, pokud máte obavy o sůl a své zdraví. Měli by vám udělat vyšetření, zkontrolovat váš krevní tlak a vydat doporučení na základě vaší stravy a cvičení.
Jako většina věcí v životě je klíčem umírněnost.
Jezte nezpracované potraviny, a kde je to možné, vařte od začátku s velkým množstvím ovoce a zeleniny.
Velkou výhodou jsou krabičková jídla od odborníků do svých výrobků přidávají minimum soli, což vám usnadňuje kontrolu množství sodíku ve vaší stravě.